Αναρωτιέστε πως θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα υφάσματα επίπλωσης στο σπίτι σας, στον χώρο εργασίας; Πολύ εύκολα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε Καναπέδες, καρέκλες και σε άλλα έπιπλα του χώρου σας που έχουν υποστεί μέτριες φθορές και να τα κάνετε αγνώριστα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα υφάσματα επίπλωσης όχι μόνο για να επιδιορθώσετε ζημίες αλλά και για να βελτιώσετε την αισθητική του χώρου σας.

Κατά την αγορά υφασμάτων επίπλωσης, πρέπει να γνωρίζετε πως όσο μεγαλύτερο είναι το πλήθος των νημάτων που έχει το ύφασμα επίπλωσης τόσο πιο ανθεκτικό θα είναι και τόσο πιο σωστά θα εφαρμόσει στο έπιπλο που θα το χρησιμοποιήσετε. Το πλήθος των νημάτων αναφέρεται στα προϊόντα σαν αριθμός από ίνες ανά τετραγωνική ίντσα του υφάσματος. Και αυτό θα είναι το σημείο αναφοράς για την σωστή επιλογή υφάσματος επίπλωσης.

Φυσικά υφάσματα επίπλωσης

Λινό: Το λινό ύφασμα επίπλωσης είναι η καλύτερη επιλογή στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθεί σε σαλόνια ή σε περιοχές ενηλίκων. Να λάβετε υπόψη σας πως κάνει ρυτίδες εύκολα και δεν αντέχει στην βαριά χρήση – φθορά. Επίσης το λινό δεν μπορεί να αντισταθεί στην φυσική φθορά και με το πέρασμα του χρόνου ξεθωριάζει. Τέλος στην περίπτωση που το λινό ύφασμα επίπλωσης λερωθεί θα πρέπει να καθαριστεί με ιδιαίτερη προσοχή και κατά προτίμηση από επαγγελματία καθώς πρέπει να αποφευχθεί η συρρίκνωση του. Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες καθαρισμού που προτείνει ο κατασκευαστής του υφάσματος.

Δέρμα: Το δέρμα ως ύφασμα επίπλωσης είναι σκληρό και πρέπει να καθαρίζεται με απαλές κινήσεις γιατί είναι ευαίσθητο σε γρατζουνιές. Επίσης σκουπίζεται με στεγνό πανί και εφόσον κρίνετε απαραίτητο με ειδικά λιπαντικά που προτείνει ο προμηθευτής του δέρματος.

Βαμβάκι: Το βαμβάκι ως ύφασμα επίπλωσης έχει καλή αντοχή στη φθορά και φυσική αυθεντικότητα στο ξεθώριασμα. Βέβαια αυτή η ανθεκτικότητα μειώνεται δραστικά όταν η χρήση του υφάσματος είναι στο έδαφος ή κοντά σε φωτιά. Συχνά πολλοί κατασκευαστές μπλέκουν τις ίνες του βαμβακιού με άλλες ίνες ποιο ανθεκτικές στην φθορά για να μπορέσουν να αυξήσουν την ανθεκτικότητα του προϊόντος τους. Ο καμβάς και το καραβόπανο είναι μια ποικιλία υφάσματος επίπλωσης ιδανική για καθημερινή χρήση με υψηλότερη ανθεκτικότητα.

Μαλλί: Από την φύση του υλικού , το μαλλί είναι στιβαρό και ανθεκτικό. Είναι σύνηθες να αναμειγνύεται το μαλλί με άλλες ποικιλίες ινών έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η αύξηση στην ανθεκτικότητα, το ξεθώριασμα, τις ρυτίδες, και την χρήση τους στο πάτωμα. Γενικά, το μαλλί συνήθως αναμιγνύεται με ένα συνθετικό ίνας που το καθιστά πιο ευκολότερο να καθαρίσει και μειώνει το ξέφτισμα των ινών. Τέτοιο παράδειγμα είναι το ύφασμα τη τσόχας.

Βαμβάκι Blend: Ανάλογα με την ύφανση του κάθε υλικού , το μείγματα βαμβάκι μπορεί να είναι ανθεκτικό, αλλά ταυτόχρονα και πολύ φιλικό προς την οικογένεια των υφασμάτων. Με τον τρόπο αυτό το ύφασμα γίνετε ιδανικό για καθημερινή χρήση.

Βινύλιο: Τα υφάσματα επίπλωσης από βινύλιο, παρέχουν εύκολη φροντίδα , πολύ φτηνότερη από αυτή του δέρματος. Είναι ιδανικά σαν υφάσματα επίπλωσης για τους κοινόχρηστους οικογενειακούς χώρους , το καθιστικό και την τραπεζαρία. Η αντοχή του βινυλίου εξαρτάται από την ποιότητα του, και ποικίλει.

Μετάξι: Αυτό το λεπτό ύφασμα είναι κατάλληλο σε περιοχές που δεν υφίστανται σημαντικές φθορές. Δίνει άρωμα πολυτέλειας και είναι κατάλληλο για χώρους που έχουν υψηλή διακοσμητική αισθητική. Στην περίπτωση που λερωθεί είναι απαραίτητο να απευθυνθούμε σε επαγγελματίες για την σωστή φροντίδα του. Είναι πολύ ευαίσθητο ύφασμα.

Συνθετικά υφάσματα επίπλωσης

Οξικό (Acetate): Το ύφασμα αυτό αναπτύχθηκε ως απομίμηση του μεταξιού. Αντέχει το ιώδιο και την συρρίκνωση. Παρόλα αυτά δεν έχει αρκετή αντοχή στην χρήση του στο πάτωμα, χωρίς αυτό να το κάνει ευαίσθητο, κάνει ρυτίδες και ξεθωριάζει στον ήλιο. Δεν είναι καλή λύση για έπιπλα που έχουν καθημερινή και σκληρή χρήση.

Ακρυλικό: Τα ακρυλικά υφάσματα επίπλωσης αναπτύθηκαν σαν υποκατάστατα για το μαλλί. Αντιστέκεται στην φθορά, τις ρυτίδες, τις ακαθαρσίες,τα λερώματα και στο ξεθώριασμα. Χαμηλής ποιότητας ακρυλικό ύφασμα επίπλωσης μπορεί να ανταπεξέλθει σε περιοχές υψηλής φθοράς, όπως κοινόχρηστοι χώροι εργασίας κλπ. Ακρυλικά υφάσματα επίπλωσης υψηλής ποιότητας χρησιμοποιούνται σπανιότερα.

Νάιλον (Nylon): Τα υφάσματα επίπλωσης από νάιλον σπάνια χρησιμοποιούνται από μόνα τους. Συνήθως αναμιγνύονται με άλλες ίνες, κάνοντας τα τα πιο ισχυρά υφάσματα επιπλώσεων που υπάρχουν. Δεν έχει την τάση να κάνει ρυτίδες αλλά ξεθωριάζει και ξεφτίζει.

Ολεφινών: Αυτή είναι μια καλή επιλογή για τα έπιπλα που θα υποστούν σημαντική φθορά. Δεν έχει αδυναμίες.

Πολυεστέρα: Αυτά τα υφάσματα χρησιμοποιούνται σπάνια και συνήθως σε ταπετσαρία, όπου ο πολυεστέρας αναμιγνύεται με άλλες ίνες για να προσθέσει αντίσταση στις ρυτίδες και να μειώσει το ξεθώριασμα. Όταν αναμειγνύεται με το μαλλί, ο πολυεστέρας , επιδεινώνεται το πρόβλημα του ξεφτίσματος.

Rayon: Το ύφασμα αυτό αναπτύχθηκε ως απομίμηση για το μετάξι , το λινό και το βαμβάκι Το ρεγιόν είναι πολύ ανθεκτικό, παρόλα αυτά κάνει ρυτίδες. Με την πάροδο του χρόνου, την ανάπτυξη της τεχνολογίας παρασκευάζονται υφάσματα υψηλής ποιότητας ρεγιόν που έχουν πολύ πρακτικές χρήσεις.

 

Ποιο ύφασμα επίπλωσης θα πρέπει να επιλέξω;

Αρχικά θα πρέπει να εξετάστε το ύφος των επίπλων σας, καθώς και η λειτουργία τους θα βοηθήσει, για να επιλέξετε το κατάλληλο είδος υφάσματος επίπλωσης. Τα έπιπλά σας είναι σε παραδοσιακό θέμα που μόνο περιστασιακά χρησιμοποιείται; Σκέφτεστε να δώσετε ύφος πολυτέλειας με την χρήση του μεταξιού; Θέλετε να είναι όμορφο αλλά ταυτόχρονα και ανθεκτικό; Ψάχνετε υφάσματα επίπλωσης για τον καθημερινό καναπέ της οικογένειας που θα χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση; Ψάχνετε για ένα μείγμα από βαμβάκι ή microfiber που είναι ανθεκτικές και θα αντέξουν πολλά χρόνια συνεχούς χρήσης.

Ένα καλό μέτρο σύγκρισης στην επιλογή του υφάσματος είναι το πλήθος των ινών: όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των νημάτων, τόσο περισσότερο θα αντέξει και κατά συνέπεια θα διαρκέσει.

Τι μοτίβο ύφασματος επίπλωσης και τι χρώμα θα ταίριαζε στα έπιπλα μου;

Το είδος του υφάσματος επίπλωσης που θα διαλέξετε θα σας το υπαγορεύσει το στυλ σας. Οι ουδέτεροι τόνοι και τα floral prints ταιριάζουν σε παραδοσιακούς χώρους, ενώ τα φωτεινά χρώματα και τα έντονα μοτίβα εκπέμπουν ένα πιο σύγχρονο ύφος – ατμόσφαιρα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ο τρόπος ζωής σας που υπαγορεύει επίσης το σχέδιό σας. Για παράδειγμα, αν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα, ίσως να κρατήσετε αποστάσεις από το λευκό και να κάνετε χρήση χρωμάτων. Προσπαθήστε να αποφύγετε την χρήση πολλών μοτίβων ή πολλών διαφορετικών χρωμάτων. Όταν φορτώνεται με πλήθος μοτίβων και χρωμάτων τον χώρο σας στο τέλος αυτά πλημυρίζουν και κορένουν το χώρο σας.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τα υφάσματα επίπλωσης από το φως του ήλιου;

Αν τα έπιπλα σας είναι καθημερινός εκτεθειμένα στον ήλιο θα πρέπει να διαλέξετε υφάσματα επίπλωσης που είναι ανθεκτικά στο ξεθώριασμα. Αυτά είναι το βαμβάκι, το λινό, το ακρυλικό και ο πολυεστέρας. Αν όμως προτιμάτε ένα διαφορετικό υλικό, που δεν έχει και τόσο υψηλή ανθεκτικότητα στον ήλιο, καλό είναι να φροντίσετε να την έκθεση του στον ήλιο, με κλειστές κουρτίνες ή τοποθέτηση των επίπλων μακριά από παράθυρα.