Τσακίσεις στην ταπετσαρία - πώς να τις αντιμετωπίσετε ή να τις αποφύγετε!

Κατά την τοποθέτηση μιας νέας ταπετσαρίας, οι πτυχώσεις είναι τόσο άσχημες όσο οι φουσκάλες. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι αυτές οι πτυχώσεις δεν μπορούν να αφαιρεθούν όταν στεγνώσει η ταπετσαρία. Ως εκ τούτου, απαιτείται γρήγορη δράση.

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τις «ρυτίδες» στην ταπετσαρία. Το πρώτο είναι ότι έγιναν λάθη κατά τη διαδικασία προετοιμασίας του τοίχου πριν την τοποθέτηση (λείανση της επιφάνειας και αστάρωμα. Επίσης στις ταπετσαρίες με υπόστρωμα χαρτιού παρατηρούνται πτυχώσεις εάν η ταπετσαρία δεν έχει εμποτιστεί καλά με νερό πριν την τοποθέτηση. Μη ελκυστικές πτυχές μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε περίπτωση που δεν έχουν αφαιρεθεί οι υπάρχουσες ταπετσαρίες.

Έτσι το πρώτο tip, είναι η σωστή προεργασία της επιφάνειας έτσι ώστε να είναι απολύτως λεία!

Ας δούμε πιο προσεκτικά τους λόγους για αυτές τις πτυχές:

A: Λανθασμένη προσέγγιση / Λανθασμένη τεχνική όταν πιέζετε και λειαίνετε την ταπετσαρία

Η τοποθέτηση ταπετσαριών πρέπει πάντα να πραγματοποιείται με χαλαρό ρυθμό και ποτέ υπό πίεση χρόνου. Το τελευταίο συχνά προκαλεί ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν αργότερα. Οι πτυχώσεις συχνά "πιέζονται". Αυτό μπορεί να συμβεί όταν μεγάλες περιοχές ταπετσαρίας πιέζονται στον τοίχο και η κόλλα τοίχου στεγνώνει πολύ γρήγορα. Ο κανόνας εδώ είναι: Πιέστε μόνο τα επιμέρους μήκη της ταπετσαρίας σε τμήματα και εξομαλύνετε αμέσως. Κατά την εξομάλυνση της ταπετσαρίας, η κατεύθυνση είναι επίσης σημαντική. Να εργάζεστε πάντα από πάνω προς τα κάτω και από δεξιά προς τα αριστερά.

Εργαστείτε αργά και χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα εργαλεία για τη διαδικασία λείανσης . Για πιο ευαίσθητες ταπετσαρίες ένας ελαστικός κύλινδρος είναι η καλύτερη επιλογή, ενώ μια μαλακή σπάτουλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ισχυρές ταπετσαρίες. Για μικρές πτυχές, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ξανά τη βούρτσα ταπετσαρίας. Για μεγαλύτερες πτυχώσεις, υπάρχει μόνο μία καθαρή εναλλακτική λύση: Τραβήξτε προσεκτικά τη λωρίδα ταπετσαρίας από τον τοίχο, στη συνέχεια πιέστε την με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω και από κέντρο προς τα έξω για να εφαρμόσει σωστά.

Β: Ανεπαρκής χρόνος εμποτισμού για ταπετσαρίες με υπόστρωμα χαρτιού

Εάν το υπόστρωμα της ταπετσαρίας είναι χαρτί, τότε η κόλλα θα πρέπει να τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του φύλλου και όχι στον τοίχο όπως με τις non woven ταπετσαρίες .Κάθε φύλλο ταπετσαρίας χρειάζεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την επικάλυψη της κόλλας πριν να τοποθετηθεί στον τοίχο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ταπετσαρία διαστέλλεται. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Λεπτομέρειες σχετικά με τον απαιτούμενο χρόνο εμποτισμού μπορούν να βρεθούν στις ετικέτες της εκάστοτε ταπετσαρίας. Είναι πολύ σημαντικό να τηρείτε τον καθορισμένο χρόνο εμποτισμού για κάθε φύλλο ταπετσαρίας, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε την ομοιόμορφη τοποθέτηση . Εάν δεν συμβαίνει αυτό και / ή δεν τηρείται ο χρόνος ενυδάτωσης, η ταπετσαρία θα συνεχίσει να διαστέλλεται μόλις τοποθετηθεί στον τοίχο. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται αρχικά ως πρόβλημα, αλλά μόλις στεγνώσει, μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες εκπλήξεις. Καθώς η ταπετσαρία στεγνώνει, συρρικνώνεται στο αρχικό της μέγεθος, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει τις λεγόμενες «ρυτίδες». Αυτές οι πτυχές είναι αδύνατον να αφαιρεθούν. Η μόνη λύση είναι να αντικαταστήσετε ολόκληρο το φύλλο της ταπετσαρίας - ή να καταφύγετε σε δημιουργικές λύσεις καμουφλάζ, π.χ. κρεμώντας έναν πίνακα στο προβληματικό σημείο.

Μερικές φορές η νέα ταπετσαρία τοποθετείται πάνω από το παλιές για να εξοικονομήσετε χρόνο και προσπάθεια. Εάν πάνω από το χαρτί τοποθετείται ταπετσαρία, η επιφάνεια ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα. Εάν η προηγουμενη ταπετσαρία που έχετε είναι από πλαστικοποιημένο χαρτί ή το υλικό της είναι αρκετά πορώδες ενδέχεται η κόλλα να μην μπορέσει να στεγνώσει ομοιόμορφα δημιουργώντας πρόβλημα στη νέα.. Ανόμοιες επιφάνειες δεν αποτελούν ποτέ καλή βάση για τοποθέτηση ακόμα και χωρίς ταπετσαρία.

Ολοκληρώνοντας λοιπόν τα βασικά σημεία είναι τα εξής:

  • Η επιφάνεια πρέπει να είναι στεγνή, καθαρή και απολύτως λεία
  • Εάν είναι δυνατόν, αφαιρέστε πρώτα την παλιά ταπετσαρία
  • Για κάθε ταπετσαρία, τηρήστε τον προτεινόμενο χρόνο εμποτισμού που αναγράφεται στην ετικέτα του ρολού
  • Στερεώστε και σιγά-σιγά πιέστε κάθε φύλλο ξεχωριστά, από πάνω προς τα κάτω και από δεξιά προς τα αριστερά